Aktualności

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Artykuły

Światowy Dzień bez Tytoniu 2020

Przejdź do - Światowy Dzień bez Tytoniu 2020

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gostyniu informuje, że 31 maja to ,,Światowy Dzień bez Tytoniu”, obchodzony od 1987r. i ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia. Misją wydarzenia jest podnoszenie świadomości o niebezpieczeństwach związanych z używaniem tytoniu, praktykach biznesowych firm tytoniowych oraz działaniach WHO w walce z epidemią tytoniu. Święto jest dobrą okazją, by wszyscy wspólnie mogli się zastanowić jak poprawić swoje zdrowie.

29 maja 2020


Czytaj więcej o: Światowy Dzień bez Tytoniu 2020

INFORMACJA DLA PRODUCENTÓW ROLNYCH

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gostyniu informuje, iż Główny Inspektor Sanitarny na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w związku rozprzestrzenianiem się wirusa SARS COV-2 Wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych. Wytyczne dostępne są pod adresem: https://gis.gov.pl/bez-kategorii/wytyczne-mrirw-i-gis-dla-producentow-rolnych-zatrudniajacych-cudzoziemcow-przy-pracach-sezonowych-w-zwiazku-z-rozprzestrzenianiem-sie-wirusa-sars-cov-2-warszawa-25-05-2020-r-aktualizacja/

19 maja 2020


Bajki

19 maja 2020


KOMUNIKAT DLA OBIEKTÓW GASTRONOMICZNYCH

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gostyniu informuje, iż na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego pod adresem: https://gis.gov.pl/aktualnosci/wytyczne-przeciwepidemiczne-glownego-inspektora-sanitarnego-z-dnia-13-maja-2020-r-dla-funkcjonowania-gastronomii-w-trakcie-epidemii-sars-cov-2/ zostały zamieszczone Wytyczne przeciwepidemiczne Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 13 maja 2020 r. dla funkcjonowania gastronomi w trakcie epidemii SARS CoV-2 wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59, oraz z 2020 r. poz. 322, 374 i 567).

18 maja 2020


Czytaj więcej o: KOMUNIKAT DLA OBIEKTÓW GASTRONOMICZNYCH

Informacja dotycząca dokonywania odbiorów obiektów w czasie epidemii

 Informacja dotycząca realizacji zadań Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gostyniu, wynikających z art. 56 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2019 r. poz. 1186 z późn. zm.) w okresie epidemii”

15 maja 2020


Czytaj więcej o: Informacja dotycząca dokonywania odbiorów obiektów w czasie epidemii

INFORMACJA DLA ROLNIKÓW I ZAKŁADÓW PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gostyniu informuje, iż na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego zostały zamieszczone wytyczne postępowania dla rolników w zakresie epidemii COVID-19 pod adresem: https://gis.gov.pl/zywnosc-iwoda/zywnosc-zywnosc-i-woda/zagrozenie-covid-19-informacja-dla-rolnikow-plantatorow/. W dokumencie zawarte są podstawowe wytyczne w zakresie higieny, dystansu społecznego jak również kwarantanny rolnika, w czasie której jeżeli nie występują u niego objawy zakażenia może on wykonywać prace w swoim gospodarstwie (więcej szczegółów w dokumencie). Informacje dotyczące żywności i COVID-19 zostały umieszczone w specjalnej zakładce na stronie GIS w dziale „Żywność i woda” – „Koronawirus”, gdzie można znaleźć aktualne publikacje i zalecenia w tym zakresie.

20 kwietnia 2020


WAŻNY KONUMNIKAT DLA OBIEKTÓW HANDLOWYCH i USŁUGOWYCH

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gostyniu informuje, że zgodnie z § 18 ust. 3 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 kwietnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, osoba wykonująca czynności zawodowe w obiektach handlowych lub usługowych lub w placówkach handlowych lub usługowych może w czasie wykonywania tych czynności zawodowych realizować obowiązek, zakrywania, ust i nosa przy pomocy przyłbicy, jeżeli stanowisko kasowe lub miejsce prowadzenia sprzedaży lub świadczenia usług na którym wykonuje ona czynności zawodowe, jest oddzielone od klientów dodatkową przesłoną ochronną.

 

20 kwietnia 2020


Na co mogą liczyć osoby objęte kwarantanną ?

14 kwietnia 2020